De ansøgere der optages på uddannelsen er typisk bachelor eller kandidatuddannde fagpersoner, der arbejder professionelt med omsorg, relationer, undervisning, kommunikation og ledelse. F.eks. socialrådgivere, pædagoger, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, sundhedsplejersker, psykologer, præster, læger og lignende faggrupper.
Instituttet afholder løbende uforpligtende orienterings- og ansøgermøder, hvor grupper af interesserede og ansøgere møder en af instituttets repræsentanter samt eventuelt en af de studerende. Mødet foregår som en gensidig præsentation.
Ansøgerne præsenterer sig selv og fortæller om deres motivation til at søge ind på en psykoterapeutisk uddannelse. Efterfølgende præsenteres uddannelsens gennemgående undervisningstemaer, struktur og indhold, og der gives lejlighed til at stille spørgsmål om teorigrundlag, undervisningsformer, semesterplaner og studieordning m.m.
Ved optagelse på den 2-årige psykoterapeutiske grunduddannelse vurderes ansøgerne individuelt. Der lægges vægt på ansøgerens personlige parathed til at gennemføre en psykoterapeutisk uddannelse, faglige baggrund og livserfaring.
Det forventes, at den studerende er i stand til at deltage i et program, hvor der arbejdes procesorienteret med egne personlige temaer og dilemmaer. Den studerende skal deltage aktivt i holdets interaktion og stille sig selv til rådighed for gensidigt personligt arbejde.
For en uddybning af gældende optagelseskriterier, se studieordningens kap. 2.